First Annual Webinar: 28th & 29th January 2022 Aero Gas-Turbine Engine Development in India

Organised By: Design Division of Aeronautical Society of India (AeSI), Gas Turbine Research Establishment (GTRE) and Centre of Excellence for Propulsion Technologies (CoPT)

Program Schedule						
DAY – 1 : 28 th January 2022 –Friday						
INAUGURAL SESSION						
Time	Duration	Program	Speaker			
09:00am to 09:10am	10 mins	Welcome Address	Dr K Ramachandra,Former Director, GTRE			
09:10am to 09:40am	30 mins	Address by Chief Guest	Dr V K Saraswat, Former Director General of			
			DRDO and Member of NITI Ayog			
09.40am to 09:50am	10 mins	The Webinar Program	Dr SV Ramana Murthy, GTRE			
THEME: INDIGENOUS GAS TURBINE AEROENGINE DEVELOPMENT						
Time	Duration	Topic	Speaker			
09:50am to 10:20am	30 mins	Challenges in Indigenous development of Aero Gas Turbine Engines	Shri M Z Siddique, Director GTRE			
10:20am to 10:50am	30 mins	Indigenous Aero Gas Turbine Engine Development at HAL	Shri K Ramesh, GM AERDC, HAL			
10:50am to 11:20am	30 mins	Propulsion System Development Programs at NAL	Shri R Prathapanayaka, NAL			
11:20am to 11:50am	30 mins	Progression of Private Industries from Contract Manufacturing to	Shri J Vinod Kumar, BFL			
		System Development				
THEME: CRITICAL TECHNOLOGIES FOR NEXT-GEN AERO-ENGINES						
11:50am to 12:15pm	25 mins	Requirements for Future Generation FighterGas Turbine Engines	Dr S V Ramana Murthy, GTRE			
12:15pm to 12:40pm	25 mins	Fan Blade Flutter: Engine Operability and Engine Integrity	Shri Ajay Pratap,GTRE			
12:40pm to 01:10pm — LUNCH BREAK						
01:10pm to 01:35pm	25 mins	Engine Flow Distortion: Influence on Performance and Operability	Prof K Sudhakar, Former Prof IITB& R Jolly			
01:35pm to 02:00pm	25 mins	Combustor Atomiser, Temperature Pattern Factors and High	Prof S R Chakravarthy, IITM			
		AltitudePerformance				
02:00pm to 02:25pm	25 mins	Advanced Turbine Technologies ,Materials and Processes	Dr S V Ramana Murthy, GTRE			
02:25pm to 02:50pm	25 mins	After Burner Screech	Dr S Ganesan, GTRE			
02:50 pm to 03:00 pm — TEA BREAK						
03:00pm to 03:25pm	25 mins	Aero Engine Signature Studies using Infrared Cross Section(IRCS)	Prof Shripad Mahulikar, IITB			

03:25pm to 03:50pm	25 mins	Future Generation Engine Control System	Shri A N Viswanatha Rao,GTRE			
	'	PANEL DISCUSSION ON TECHNOLOGIES/INFRASTRUCTURE				
03:50pm to 04:35pm	45 mins	 National Level Manufacturing and Testing Facilities Stealth Technologies forNextGeneration Aero Gas Turbine Engines 	Moderator: Dr Kota Harinarayana,Former Program Director-LCA, Director-ADA & Chairman,Design Division, AeSI Panellists: • Shri M Z Siddique, Director, GTRE • Shri K Ramesh, GM AERDC, HAL • Shri Jitendra J Jadhav,Director, NAL • Dr Debasis Chakraborty, Director COPT, IITB • Prof Shripad Mahulikar, IITB			
	DAY – 2 : 29 th January 2022 –Saturday					
Time	Duration	Topic	Speaker			
THEME: ADVANCED TECHNOLOGIES FOR NEXT-GENAERO-ENGINES						
09:00am to 09:25am	25 mins	Damage Tolerant Design Technology for Next-Gen Aero-Engines	Dr Vikas Kumar Saxena, Former Director,DMRL			
09:25am to 09:50am	25 mins	Ceramic Matrix Composites for Hot-End Parts of Aero-Engines	Dr A Uday Kumar, NAL			
THEME: MAINTAINCE REQUIREMENTS FOR AERO ENGINES						
09:50am to 10:15am	25 mins	Maintain to Sustain! - Requirements of Maintainability of an Aero Engine	Gp Capt K Giri, IAF			
THEME: DEVELOPMENT OF AERO-ENGINE ACCESSORIES						
10:15am to 10:40am	25 mins	Development and Certification of High-Speed Aero-Engine Bearings	Dr Soumendu Jana,NAL			
10:40am to 11:05am	25 mins	Design and Development of Fuel System	Shri K Lingamoorthy,Chief Manager , HAL			
THEME : DRDO ACADEMIA INTERACTION						
11:05am to 11:35am	30 mins	Synergy between DRDO and Academia to develop technologies for Aero Engines	Dr Debasis Chakraborty, DirectorCoPT, and Shri Kishore Prasad , GTRE			
Turbomachinery						
11:35am to 12:00pm	25 mins	Inflow distortion and its propagation in a transonic fan-duct configuration	Prof A M Pradeep, IITB			

Combustion						
12:00pm to 12:25pm	25 mins	Development of Nano-Boron Slurry Fuels, Characterization and	Prof S R Chakravarthy, IITM			
		Atomization with Co-axial Air-Blast Atomizers				
12:25pm to 12:50pm	25 mins	Combustion Characteristics of Boron Impregnated slurry fuel	Prof Bhaskar Dikshit, Jain University			
12:50pm to 01:20pm - LUNCH BREAK						
01:20pm to 01:45pm	25 mins	Advances in Modelling and Simulation of Combustion Processes	Dr K Aditya , IISc			
01:45pm to 02:10pm	25mins	After Burner Thrust Vectoring	Prof Abhijit Kushari, IIT Kanpur			
Structural Mechanics						
02:10pm to 02:35pm	25 mins	Modelling and Analysis of Mistuned Rotor Blade Systems	Prof S F Ali, IITM			
THEME: ADVANCED MATERIALS AND MANUFACTURING TECHNOLOGIES						
02:35pm to 03:00pm	25 mins	Aero Engine Materials, Coatings and Indigenous Efforts	Shri B V A Patnaik,GTRE			
03:00pm to 03:25pm	25 mins	Advancements in Single-Crystal Blade/Vane Castings	Dr D K Das, DMRL			
03:25pm to 03:50pm	25 mins	Challenges in Additive Manufactured Gas-Turbine Components &	Dr. U Chandrasekhar ,WIPRO			
		Certification				
03:50 pm to 04:15 pm	25 mins	Advanced Casting & Forging Processes for Gas Turbine Engine	Shri Kallol Bhattacharya , HAL(K)			
04:15pm to 04:25pm TEA BREAK						
04:25 pm to 04:50pm	25 mins	Development and Certification Test Facilities for Turbo shaft Engines	Shri Girish Degaonkar,HAL			
04:50 pm to 05:15pm	25 mins	Module and Engine Test Facilities: Status and Requirements	Dr A C Bhaskar,GTRE			
PANEL DISCUSSION ON CERTIFICATION						
05:15pm to 06:00pm	45 mins	Reforms In Engine Certification Processes for Ab-Initio Engine	Moderator:-Prof BN Raghunandan, Former			
		Development: Indian Scenario	Prof. IISc- Bangalore.			
		Characterization of Additive Manufactured Engine Components &	Panellists:			
		Certification.	• Shri D Roy,GTRE			
			Shri K Ramesh, GM AERDC, HAL			
			• Shri A P V S Prasad, CE, CEMILAC			
			Dr. U Chandrasekhar ,WIPRO			
Vote of Thanks : V Pandurangi, GTRE						